wtorek, 29 stycznia 2019

ETNOBOTANIKA I ZIOŁOWA KOSMETYKA „A do czego ten domowy ocet proszę Pani?” czyli o wykorzystaniu octów słów kilka cz 1


Od dłuższego czasu jestem bardzo zaangażowana w robienie domowych octów. Na razie na swoim koncie mam m.in. jabłkowy, jabłkowo- mandarynkowy, mandarynkowo- berberysowy, sosnowo- cytrynowy, gruszkowo- żurawinowy czy świerkowy. Jednym z najczęstszych pytań, z jakimi się spotykam, to, do czego można te octy wykorzystać. Ogólnie rzecz biorąc mają one zastosowanie kulinarne, lecznicze, kosmetyczne i gospodarcze. Każdy z nich zależnie od smaku i aromatu może przydać się do wszystkich moich propozycji, a inne tylko do niektórych-wedle gustu i zwykłej ludzkiej intuicji np. octu na chrzanie czy czosnku nie użyjemy do celów kosmetycznych, ale do kulinarnych już jak najbardziej.
Jak można wykorzystać octy w kuchni? Po pierwsze do zakwaszania potraw np. łyżeczka do sosu czy sałatki. Można z niej zrobić także domowy winegret: 2 łyżeczki octu domowej roboty, 4 łyżki oliwy z oliwek (lub innego oleju tłoczonego na zimno), 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie), przyprawy: szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu. Taki winegret stanowi pyszny dodatek do sałatek. Jeśli lubimy sami robić sosy i deepy to ocet domowy może się przydać do wykonania własnego majonezu, musztardy, ketchupu czy chutneya. Dla smakoszy ocet może stanowić dodatek do galaretek mięsnych czy też marynat mięsnych np. na grilla. Pomyślcie jak cudnie może smakować kawałek pieczystego zamarynowanego w occie sosnowym czy świerkowym. Jeśli uda nam się wytworzyć mocny ocet (można ocenić po intensywności kwasowości, zależy to przede wszystkim od ilości cukru wsypanego do przerobienia w trakcie fermentacji) to możemy w nim po przegotowaniu z powodzeniem robić przetwory np. marynowane gruszki w occie kawowym z
przyprawami (cynamon, goździki)- brzmi pysznie.
Jeśli chodzi o lecznicze właściwości to odpowiednio przygotowany ocet może np. wspomagać odporność czy trawienie. Ocet z powodzeniem można pić rozrobiony z wodą wg przepisu: 2 łyżeczki octu np. jabłkowego czy mandarynkowego z 2 łyżeczkami miodu na szklankę przegotowanej wody. Warto przygotować go wieczorem dnia poprzedniego. Taki napój pity z rana naczczo dodaje energii (mówi się o nim napój mocy), działa odchudzająco i reguluje gospodarkę kwasową żołądka, przy zbyt niskiej kwasowości soku żołądkowego. Picie rozrobionego octu zaleca się 15 minut przed posiłkiem. Taki napój pobudza trawienie i wspomaga przemianę materii. Ocet z wodą i miodem mogą z powodzeniem pić nie tylko dorośli, ale również dzieci. Octów unikać powinny natomiast osoby cierpiące na takie dolegliwości jak: wrzody żołądka czy nadżerki czy inne uszkodzenia błony śluzowej żołądka. Każdy z domowych octów posiada również całą gamę pozytywnych właściwości wynikających z tego, na jakim surowcu były robione np. ocet na owocach dzikiej róży czy igliwiu sosny bogaty będzie w witaminę C, a ten na obierkach z marchewki-będzie zawierał cenny karoten.
W kolejnej części artykułu postaram się przybliżyć Wam zastosowanie octów w gospodarstwie domowym oraz w codziennej pielęgnacji skóry i cery. Zatem kolejnym razem zanim zapytacie mnie „A do czego ten ocet?” to zapraszam do lektury i wyboru własnej palety zastosowań wedle upodobań nie tylko smakowych, ale i zapachowych.

Karina Rudzka
Link do funpage Zielarski kącik Kari: https://web.facebook.com/ZielarskikacikKari/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz