Od dłuższego czasu jestem bardzo zaangażowana w robienie domowych
octów. Na razie na swoim koncie mam m.in. jabłkowy, jabłkowo-
mandarynkowy, mandarynkowo- berberysowy, sosnowo- cytrynowy,
gruszkowo- żurawinowy czy świerkowy. Jednym z najczęstszych pytań,
z jakimi się spotykam, to, do czego można te octy wykorzystać.
Ogólnie rzecz biorąc mają one zastosowanie kulinarne,
lecznicze, kosmetyczne i gospodarcze. Każdy z nich zależnie od
smaku i aromatu może przydać się do wszystkich moich propozycji, a
inne tylko do niektórych-wedle gustu i zwykłej ludzkiej intuicji
np. octu na chrzanie czy czosnku nie użyjemy do celów
kosmetycznych, ale do kulinarnych już jak najbardziej.
Jak można wykorzystać octy w kuchni? Po pierwsze do zakwaszania
potraw np. łyżeczka do sosu czy sałatki. Można z niej zrobić
także domowy winegret: 2 łyżeczki octu domowej roboty, 4
łyżki oliwy z oliwek (lub innego oleju tłoczonego na zimno), 1
łyżeczka musztardy (opcjonalnie), przyprawy: szczypta soli morskiej
i świeżo mielonego pieprzu. Taki winegret stanowi pyszny dodatek do
sałatek. Jeśli lubimy sami robić sosy i deepy to ocet domowy może
się przydać do wykonania własnego majonezu, musztardy, ketchupu
czy chutneya. Dla smakoszy ocet może stanowić dodatek do
galaretek mięsnych czy też marynat mięsnych np. na
grilla. Pomyślcie jak cudnie może smakować kawałek pieczystego
zamarynowanego w occie sosnowym czy świerkowym. Jeśli uda nam się
wytworzyć mocny ocet (można ocenić po intensywności kwasowości,
zależy to przede wszystkim od ilości cukru wsypanego do
przerobienia w trakcie fermentacji) to możemy w nim po przegotowaniu
z powodzeniem robić przetwory np. marynowane gruszki w occie kawowym
z
przyprawami (cynamon, goździki)- brzmi pysznie.
Jeśli chodzi o lecznicze właściwości to odpowiednio przygotowany
ocet może np. wspomagać odporność czy trawienie. Ocet z
powodzeniem można pić rozrobiony z wodą wg przepisu: 2 łyżeczki
octu np. jabłkowego czy mandarynkowego z 2 łyżeczkami miodu na
szklankę przegotowanej wody. Warto przygotować go wieczorem dnia
poprzedniego. Taki napój pity z rana naczczo dodaje energii (mówi
się o nim napój mocy), działa odchudzająco i reguluje gospodarkę
kwasową żołądka, przy zbyt niskiej kwasowości soku żołądkowego.
Picie rozrobionego octu zaleca się 15 minut przed posiłkiem. Taki
napój pobudza trawienie i wspomaga przemianę materii.
Ocet z wodą i miodem mogą z powodzeniem pić nie tylko dorośli,
ale również dzieci. Octów unikać powinny natomiast osoby
cierpiące na takie dolegliwości jak: wrzody żołądka czy nadżerki
czy inne uszkodzenia błony śluzowej żołądka. Każdy z domowych
octów posiada również całą gamę pozytywnych właściwości
wynikających z tego, na jakim surowcu były robione np. ocet na
owocach dzikiej róży czy igliwiu sosny bogaty będzie w
witaminę C, a ten na obierkach z marchewki-będzie zawierał
cenny karoten.
W kolejnej części artykułu postaram się przybliżyć Wam
zastosowanie octów w gospodarstwie domowym oraz w codziennej
pielęgnacji skóry i cery. Zatem kolejnym razem zanim zapytacie mnie
„A do czego ten ocet?” to zapraszam do lektury i wyboru własnej
palety zastosowań wedle upodobań nie tylko smakowych, ale i
zapachowych.
Karina Rudzka
Link do funpage Zielarski kącik Kari: https://web.facebook.com/ZielarskikacikKari/
Link do strony www: https://zielarskikacikkari.wixsite.com/zielarskikacikkari
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz